Mede-eigendom, hoe zit dat juist?

Koop je een appartement of groepswoning, dan ben je automatisch mede-eigenaar van de gemene delen, zoals de inkomhal, de trappen, het dak enzovoort. Er is dan sprake van mede-eigendom. De vereniging van mede-eigenaars, bestaande uit alle eigenaars, is een rechtspersoon die beschikt over twee organen: de Algemene Vergadering en de syndicus.

Binnen de vereniging van mede-eigenaars is de algemene vergadering het hoogste orgaan. Nagenoeg alle beslissingen worden hier genomen: zowel financiële als praktische en statutaire zaken worden besproken in de Algemene Vergadering. Ook de syndicus wordt er aangesteld.

De syndicus zorgt ervoor dat de genomen beslissingen worden uitgevoerd. De taak van de syndicus is duidelijk omschreven in “de wet op de mede-eigendom” (BW art. 577) en kan opgesplitst worden in vier delen: technisch beheer, administratief beheer, vertegenwoordiging in rechte en financieel beheer.

Bij de uitvoering van de taken wordt steeds gehandeld volgens de bepalingen van de basisakte, het reglement van mede-eigendom, het reglement van inwendige orde, de beslissingen van de algemene vergadering én uiteraard de wetgeving op de mede-eigendom.

Niet enkel de syndicus, maar ook de mede-eigenaar kan een actieve rol spelen in het beheer van de mede-eigendom. Het uitwisselen van gegevens draagt bij aan het goede beheer en de opvolging van het gebouw. Via onze website hebben de eigenaars toegang tot de gegevens van hun mede-eigendom.

Vastgoedbeheerder - Rentmeester

Elke vastgoedeigenaar droomt er natuurlijk van dat de verhuur van zijn vastgoed zo vlot mogelijk verloopt zonder daar al te veel tijd in te steken. Door beroep te doen op een vastgoedbeheerder, wordt men zelf niet overstelpt met papierwerk en beheerstaken, maar kan men toch het beste rendement uit z’n vastgoedinvestering halen. Maar waar houdt een vastgoedbeheerder zich zoal mee bezig?

In de eerste plaats bestaat vastgoedbeheer uit financieel en administratief vastgoedbeheer. Een goed financieel en administratief beheer is immers de sleutel tot succes.

De vastgoedbeheerder heeft oog voor de kwaliteit van de huurder, volgt de correcte huurbetaling op, zorgt voor tijdige huurindexering en verzorgt de complete communicatie tussen de huurder en verhuurder. Ook het technisch beheer speelt een belangrijke rol. Een goed technisch beheer vergroot immers de kans om het vastgoed voor een langere periode te verhuren en dat resulteert op zijn beurt in een hoger rendement.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord